úterý 30. září 2014

To-read book #8

Ahoj!
Než jsem začala psát tento článek, strašně dlouhou dobu jsem se rozmýšlela jestli se mám dnes zaměřit na knihu Golema a džin nebo Rudá jako rubín. Ale nakonec jsem se rozhodla pro Golemu a džina, protože Rudá jako rubín asi všichni znáte, že? Golema a džin je teď docela novinka a tak bych vás s ní chtěla trochu seznámit ;)

Jak už jsem zmiňovala, kniha, kterou jsem si dnes vybrala k představení, s
e jmenuje Golema a džin v New Yorku. Knížka je od spisovatelky Helene Wecker. V originále se knížka jmenuje The Golem and the Jinni. Moc by mě zajímalo proč se tedy knížka jmenuje GolemA a džin v New Yorku. Když jsem název četla poprvé, nevěděla jsem jestli čtu správně. No asi je to kvůli tomu, že hlavní postava golemy je Šava, tudíž v ženském rodě :D ... tohle byl trošku zkrat v mém mozku ;D Pro uvedení do děje si můžete přečíst anotaci:
V New Yorku roku 1899 se záhadným způsobem ocitnou dvě nadpřirozené bytosti. Šava je golema, stvořená z hlíny, která po smrti svého pána dorazí do Ameriky sama. Ahmad je džin, zrozený z ohně v syrské poušti. Před staletími ho beduínský kouzelník uvěznil v měděné láhvi a klempíř v dílně na Manhattanu ho z ní náhodně vypustí. V neznámém městě mezi přistěhovalci se golema i džin snaží přizpůsobit okolí a zatajit svou totožnost. Jsou totiž velmi odlišní a bojí se reakcí obyčejných lidí… Realistické vylíčení neopakovatelného tavicího kotle, ve kterém se z různých národností stávají Američané, v kombinaci s čirou fabulací bájných postav, vytváří vynalézavý a vzrušující příběh.

Obálka: Musím říct, že u této knížky se mi víc líbí originální obálka (jinak mám většinou radši naše obálky :)) Neříkám, že naše obálka není hezká, ale originální je prostě lepší. Ta modrá je taková mrazivější a písmo působí starší než na naší obálce. 

Na databázi knih jsou zatím jen 4 hodnocení (ale má 100%!), takže to moc o knize nevypovídá. Na Goodreads je kniha hodnocena 4.09 hvězdičkami. Už jsem četla nějaké recenze např. u MaKa holek (recenzi napsala Katka- pokud byste se chtěli dozvědět něco více tak odkaz je tady ) a všem se kniha moc líbila. 

Není to úplně nejkratší kniha, má 520 stran a je to hardback. Vydalo ji nakladatelství Beta-Dobrovský. Spadá do kategorie Sci-fi a fantasy. Popisem mě kniha velice zaujala, ačkoli jsem si ji původně přečíst nechtěla. Díky skvělým recenzím a ohlasům se nesmírně těším, až si jí přečtu. :) 
Už jste ji někdo četl? A líbila se vám? Nebo si jí chcete přečíst a nebo vás vůbec nezaujala? 
Hezký zbytek večera a noční můry 3:) vám přeje
Teri :)



10 divných zvyků knihomolů

Ahoj!
Teto článek bych chtěla zaměřit na nás, na knihomoly.
Určitě sami o sobě víte, že děláte pár divných věcí a za některé se třeba i stydíte. Já bych v tomto článku chtěla zmínit 10 (podle mě) divných zvyků, které dělají knihomolové. Najdete se v některých?

Zvyky nejsou nijak seřazeny.
Podivný zvyk #1 - Bereme si knížku všude, i když víme, že na čtení nebude čas.

Podivný zvyk #2 - I když máme doma hodně nepřečtených knih, kupujeme si pořád další a další.

Podivný zvyk #3 - Pokud má kniha přebal, vždy se koukneme jak vypadá i bez přebalu. Co kdyby se nám náhodou nelíbila?

Podivný zvyk #4 -  Když jsme u někoho na návštěvě, první věc, kterou hledáme je knihovna. Pokud zjistíme, že v knihovně je nějaká kniha, kterou jsme četli máme člověka, u kterého jsme o něco radši.

Podivný zvyk #5 - Vždy si naplánujeme pořadí, jak budeme číst knihy za sebou, nikdy to nedodržíme, ale zanedlouho plánujeme znovu. (Často si také plánujeme počet stran, které přečteme za den)

Podivný zvyk #6 - Kdekoli vidíme záložku do knížky, vezmeme si jí, i když máme záložek dost a už je nemáme kam dávat.

Podivný zvyk #7 - Když si jdeme koupit knihu do knihkupectví, vždy si pečlivě vybíráme jakou si koupíme, aby neměla zohýbané rohy nebo snad nějaký škrábanec! (Já jsem na tohle hrozná, vždy tam několik minut stojím a vybírám tu nejhezčí :D)

Podivný zvyk #8 - Počítáme kolik stran nám zbývá do konce knihy. Poté si plánujeme kolik stran přečteme zítra, pozítří... a kdy dočteme celou knihu... a to se zase dostáváme ke zvyku číslo 5.

Podivný zvyk #9 - Když jdeme okolo knihkupectví, vždy do něj zajdeme "omrknout" nové knihy, i když si žádné nekoupíme.

Podivný zvyk #10 - Ten nechám na vás. Byla bych moc ráda, kdybyste mi dolů do komentáře napsali nějaký zvyk, který máte vy. :) Jsem zvědavá jaké další zvyky máte :D

Doufám, že se vám článek líbil. :) Zítra (resp. dneska, protože jsem tento článek psala ještě včera) se můžete těšit na To-read book, ve kterém bych vám chtěla přiblížit knihu Golema a džin v New Yorku... pokud se ještě nerozhodnu jinak ;) :) 
Mějte krásný den, plný úsměvů :)
Teri

pondělí 29. září 2014

Recenze Labyrint: Útěk

Labyrint: Útěk
James Dashner
Anotace: Thomas se probudí ve výtahu a nepamatuje si nic kromě vlastního jména. Vynoří se do světa, kde žije asi šedesát dospívajících chlapců, kteří se naučili přežít v naprosto uzavřeném prostředí. Každých třicet dní se objeví nový chlapec. Původní skupina je už na místě asi dva roky a marně se snaží uniknout labyrintem, který obklopuje jejich životní prostor. Už se vzdávají naděje. Pak se ale objeví dívka v bezvědomí a jejich svět se začne měnit.
Počet stran: 360
Nakladatelství: Yoli
Vazba: vázaná (paperback)
Rok vydání: 2014
Když se Thomas probudí v pohybující se kleci, pamatuje si jen své jméno. Přátele, rodinu, domov... to vše zapomněl, inu spíš mu to bylo vymazáno. Když se klec zastaví a ven ho vytáhnou čísi ruce, octne se mezi dalšími asi 60 chlapci. Žádné děvče ani starší muž, všichni ve věku od 13 do 17. Když se rozhlédne kolem sebe, vidí, že stojí na nějaké louce, kterou hraničí velké zdi, na jejichž konec snad ani nedohlédnete. Později zjistí, že se jedná o labyrint, ze kterého se skupina snaží dostat už asi 2 roky. Po celé dva roky, přijížděl v kleci každých 30 dní nový chlapec. Den po "příjezdu" Thomase, se však vše změní. V kleci totiž dorazí dívka - Teresa. V prvních vteřinách si všichni myslí, že je mrtvá, pak, ale řekne hlasem plným zděšení větu, která nese zlou předtuchu: Všechno se změní. Tím to však ještě nekončí, v ruce má totiž vzkaz, na kterém je napsáno - Ona je poslední. Úplně. 
Najdou díky tajemné dívce cestu z labyrintu, který se hemží velmi ošklivými "potvůrkami"? To se samozřejmě dozvíte v knížce :)

Postavy: Než člověk začne posuzovat postavy, měl by se nejdříve zamyslet nad okolnostmi.
Nic si nepamatujete, objevíte se někde, neznámo kde s dalšími 60 chlapci a jste obklopeni zdmi labyrintu.
Thomas měl asi docela právo, být zmatený, ale na mě byl prostě zmatený až moc. Všemu se divil, ale nejvíce jsem nechápala, proč se tolik diví tomu, že se zavírají brány okolo labyrintu. Asi dvě stránky autor popisoval, jak Thomas nemohl pochopit, že se něco tak obrovského můžu pohybovat. Prostě mi přišel docela natvrdlý. Názor na Teresu moc nemám, protože se tam zatím úplně neprojevila. Ale i tak mi přijde docela sympatická a hlavně chytrá.

Můj názor: Většina lidí této knize dává 5/5 hvězdiček nebo 100%, to se u mě však nestane. Musím říct napsat, že začátek knihy mě moc nevzal. Pes prvních 50-60 stran jsem se musela do čtení trochu i nutit. Poté to však začalo mít ten správný směr a knížku jsem dál četla bez jakýchkoliv problémů. Konec autor opravdu "vygradoval". Něco takového čtenáře navnadí na další díl a pokud ne, tak je to prostě blbost. :D
Kvůli tomu začátku ode mě však knížka dostává jen 4.5 hvězdičky. Ale pokud vás zajímá dystopie, tak si myslím, že tohle je pravá knížka pro vás ;)

Trošku jsem změnila styl recenzí, protože jsem zjistila, že mě samotnou strašně baví číst názory na postavy a tak jsem je přidala i do mých recenzí. Tak se Vám snad recenze líbila ;)

sobota 27. září 2014

Bylo nebylo #2

Vím, že dnes není čtvrtek, ale stejně bych chtěla tento příspěvek přidat :-)
Cílem tohoto meme, je zveřejnit každý čtvrtek první větu z knihy, kterou právě čtete.

 -Meme z dílny Kath
Název: Pátá vlna

Originální název: The 5th Wave
Autor: Rick Yancey
Počet stran: 448
Nakladatelství: Baronet

První věta knihy: Neprobudí se.
První věta 1. kapitoly: Mimozemšťané jsou hloupí.
Teri.

To-read book #7

Ahoj!
Moc, moc, moc, MOC se omlouvám, že jsem tento týden nepřidala žádný příspěvek, ale škola mi bere všechen čas na čtení nebo blog. Chtěla bych však dnes "dohnat" alespoň 2 příspěvky a zítra přidat recenzi na Labyrint: Útěk. A teď už to myslím opravdu vážně! :D. Jen bych vám chtěla říct, že zítra nebude Knižní týden, protože jsem si nic nekoupila ani jsem nic nepřečetla. :( Ale přejděme už ke knížce, kterou bych vám chtěla představit!

Knížka, kterou jsem si dnes vybrala se na mém To-read listu objevila teprve nedávno. Jmenuje se Cizinka a napsala ji 62-letá Diana Gabaldon. Pokud jsem to dobře spočítala a pochopila, tak by tato kniha měla být první z osmidílné série. 
Anotace: Jsme v roce 1945 a armádní zdravotní sestra Claire Randallová přijíždí se svým mužem Frankem na skotský venkov, aby tu prožili své druhé líbánky. Po válečných hrůzách, kdy Claire pracovala v polní nemocnici ve Francii a svého muže, jenž také sloužil v armádě, viděla za celou dobu jen třikrát, se konečně oba radují ze společně strávených chvil a plánují budoucnost. Poklidná skotská vesnice se jeví jako ideální místo pro vzájemné sblížení a jaro láká k výletům do romantické a pověstmi a mýty opředené krajiny. Frank, který miluje historii, tu navíc nachází stopy po svém anglickém praprapředkovi, kapitánu Jonathanu Randallovi, jenž byl velitelem anglické vojenské pevnosti Fort William v polovině 18. století. Poklidný idylický venkov však skrývá nečekaná tajemství a překvapení. Jsou to především dávné mýty a pověry, které zdejší obyvatelé úzkostlivě dodržují i ve 20. století, ale také místa, kde se dějí nezvyklé a nepřirozené úkazy. Jedním z nich je kopec Craigh na Dun, na němž při jedné ze svých botanických expedic objeví Claire megalitickou stavbu. Je to kamenný kruh podobný proslulému Stonehenge v Jižní Anglii. Dotkne se jednoho z menhirů a pak se to stane. Ve změti zvuků a neurčitých představ se přenese o dvě stě let zpátky. Do časů kapitána Randalla, který bojoval se skotskými klany a krutě hájil zájmy anglické koruny na Skotské Vysočině.


Obálka: Z originální obálky, tak nějak vyplývá, že bude knížka pojednávat o cestování v čase, nebo bude mít nějakou souvislost s časem. Naše obálka zase působí velmi tajemně.


Hodnocení 90% na databázi knih, to je opravdu dobré. Na to jak je kniha dlouhá je to opravdu velmi slušné hodnocení. Hodně lidí jí chválí a říká, že se jim strašně líbila. 

Má 664 stran, to už je pořádná bichlička, ne-li bichle. Jsem ráda, že je zpracována v hardbacku (to by asi ani paperback nevydržel). Vydalo ji docela neznámé nakladatelství Plejáda, které vydalo např. knihu Najít Sky. Spadá do kategorie Historických románu. Já osobně jsem ještě žádný historický román nečetla (tedy aspoň myslím) a tak jsem zvědavá jestli se mi bude Cizinka líbit. 
Zajímavost: Letos v Srpnu byla knížka "převedena" do seriálové podoby. Takže pokud se vám knížka líbila určitě se koukněte i na seriál :-)
Už jste někdo Cizinku četl nebo se ji chystáte číst? :-) Zaujala Vás? 
Již za malou chvíli se můžete těšit na ne tak úplně čtvrteční meme :-)
Teri

neděle 21. září 2014

Knižní týden #8

Ahoj!
Je neděle, zítra už je pondělí a to znamená, že je zase škola (pro některé práce) a tak vám chci zpříjemnit večer mým článkem. Jak už jste se mohly z nadpisu dozvědět, jedná se o Knižní týden! :-)

Jako vždy, nejdříve shrnutí: 
Koupené: 0 ... co se to stalo? :-D
Půjčené: 2 ... opravdu bych si měla přestat půjčovat knížky z knihovny! 
Přečtené: 1
Rozečtené: 1
Takže, tento týden jsem za knížky žádné penízky neutratila, což je pro mou kasičku dobré. 
Ale když jsem si spočítala všechny knížky z knihovny co mám doma, vyšlo mi číslo 13! To je opravdu, až moc velké číslo a tak jsem se zařekla, že už si nepůjčím žádné knížky dokud jich nebudu mít doma méně než 5. Vás, ale spíš zajímají knížky, které jsem si půjčila tento týden, že? Tak jdeme na to! :-)

První knížka, kterou jsem si půjčila z naší knihovny se jmenuje Bílá jako sníh, rudá jako krev s originálním názvem Bianca come il latte, rossa come il sangue. Je napsána italským spisovatelem Alessandro D´Avenia, který mimo jiné píše články do novin nebo vyučuje na gymnáziu. Kniha vyšla tento rok (v originále už v roce 2012) a vydalo ji nakladatelství Jota. Má 270 stran a je to hardback. Už v roce 2013 se knížka dokonce zfilmovala (v hlavních rolích Luca Argentero a Gaia Weiss).

Druhá knížka je Slza (Teardrop) od Lauren Kate, která napsala ještě sérii Andělé (Pád, Muka, Vytržení, Vykoupení).Je to první díl z trilogie Atlantida. Druhý díl se jménem Vodopád, by mě vyjít ještě tento rok. Nejvíce mě asi na knížku nalákala obálka, i když vím, že by člověk neměl soudit knihu podle obalu. Jsem ráda, že nakladatelství Yoli nechalo původní obálku :-) Nikdy by mě nenapadlo, že už by mohla být Slza v knihovně a tak jsem to ani nesledovala, ale když jsem tam ve středu šla vykoukla na mě v novinkách a já jí popadla a šla jsem si ji půjčit s tím, že už si dlouho nic nepůjčím :-D. Moc se těším až se ke knížce dostanu. 
Přečtená knížka je Labyrint: Útěk. Na mém blogu už je zmíněn tolikrát, že už k němu asi nebudu nic psát a nechám si své pocity do recenze, kterou dnes už nestihnu dopsat, ale zítra už určitě ano! :-)

A teď už knížka, kterou jsem včera rozečetla. Jmenuje se Pátá vlna a napsal ji Rick
Yanckey. Zatím mě knížka baví a líbí se mi styl psaní, akorát mi někdy přijde, že autor je žena a ne muž. :-D Je to docela bichlička, má 448 stran a ještě je to hardback (což je super!), takže tahat se s ní do školy bude docela záhul. Hlavní hrdinka- Cassie (podle souhvězdí Cassiopeia), žije ve světe, který obsadili Jiní - ti, kteří jako lidé pouze vypadají. Co myslíte, že se s ní stane? Přežije "invazi" nebo ne? :-)

Máte v knihovně taky tak dobré knihy? Co právě čtete nebo jste tento týden četli? :)
Překrásný večer před školou, přeje Teri :-)

sobota 20. září 2014

Knížky na hromadu #2

Knížky na hromadu číslo 2 jsou tu. Protože na začátku a na konci měsíce je toho vždycky hodně tak budou Knížky na hromadu 18.-20. dne v měsíci.
Účelem tohoto projektu je představit vám knížky které jsem si tento měsíc koupila, dostala a nebo si půjčila v knihovně. A aby to bylo trošku přehlednější tak tu dám shrnutí:
Koupené: 3 
Dárečky: žádné
Z knihovny: 8 ...snad jsem to spočítala správně :-)
To je celkem 11 knih ... to znamená stejně knih jako v minulých Knížkách na hromadu!

Začněme odzadu, to znamená knihami půjčenými z knihovny.
První knížka se jmenuje Finále. Je to čtvrtý-závěrečný díl série Hush, Hush (Zavržený) od Beccy Fitzpatrickové. Hlavními hrdiny knihy jsou Nora a Patch. Je to série o andělech, ale toho se vůbec nelekejte, je to pojato docela jinak, než ostatní "andělské série". Předchozí 3 díly série (Zavržený, Crescendo a Ticho) mě opravdu hodně bavily a strašně mě zajímá jak to dopadne. Samozřejmě jsem se koukala na různé recenze a hodnocení této knihy a zjistila jsem, že hodně lidí ji ohodnotilo 5 nebo 4 hvězdičkami, na databázi knih má hodnocení 88% což je opravdu hodně slušné.

Kniha číslo 2 je Pátá vlna od Ricka Yanceho. Tuto knihu jsem začala dnes
číst a už po prvních 15 stranách zjišťuji, že tato kniha bude něco pro mě. Líbí se mi styl psaní a i celkově nápad mě dost zaujal. Obálka mě zaujala už tím, že to vypadá, jako by tam byly dvě slunce (možná, že to opravdu jsou dvě slunce). Hlavní hrdinkou knihy je Cassie (Cassiopeia), dívka, která věří, že pokud jste sám, máte větší šanci přežít ve světě, který obsadili Jiní, ti kteří jako lidé pouze vypadají.
V roce 2016 (přesně  28. ledna 2016) vstoupí do kin stejnojmenný film, v roli Cassie Chloe Grace Moretz (např. z filmu If I stay).  

Vampýrská akademieMrazivý polibekTřetí a čtvrtá knížka z naší Krajské věděcké knihovny je Vampýrská akademie 1 a Vampýrská akademie 2 od Richelle Mead. O tom jestli si přečíst Vampýrskou akademii už jsem uvažovala dlouho. Po shlédnutí filmu jsem si byla na 100% jistá, že si přečtu minimálně první 2 díly. Moc lidí ten film nenadchlo, ale mě bavil a několikrát i rozesmál. A tak jsem šla do knihovny a ty první dva díly si půjčila. Docela mě zaujalo, že i po neúspěchu zfilmovaného prvního dílu, se bude točit i druhý díl - Mrazivý polibek. 

Dívka z nočních můrAnna krví oděnáPátá a šestá kniha je Anna krví oděná a Dívka z nočních můr od Kendare Blake. Budou to vlastně mé první takové menší horrory. Hodnocení na databázi knih není nějak extra výborné, ale také není špatné. Myslím si, že obě obálky jsou velice povedené, alespoň mně se tady líbí. Takové tajemné, ale probouzí ve vás zvědavost, co se stane. Další knihou od spisovatelky je Antibohyně. 

Bílá jako sníh, rudá jako krevPředposlední, sedmou knihou je Bílá jako sníh, rudá jako krev spisovatele Alessandro D´Avenia. Hodně lidem se obálka nelíbí. Na mě, ale působí tak nějak zvláštně. Jako by mi kniha říkala "Přečti si mě, otevři mě". Ano to zní trochu ujetě, ale na mě obálka opravdu tak působí. Když jsem si přečetla anotaci, řekla jsem si, že tuhle knihu se musím přečíst. A když jsem ji viděla v té knihovně v oddělení s novinkami, okamžitě jsem ji popadla a šla si jí ještě s jednou knihou půjčit. Očekávám od ní docela dost, tak doufám, že mě nezklame.

SlzaA poslední kniha, číslo 8 je Slza od Lauren Kateové. Na tuto knihu jsou docela rozdílné názory. Někdo dává 5 hvězdiček a někdo pouze 2. Já jsem ještě od této autorky nic nečetla, ale doma mám sérii Andělé. Moc se mi líbí obálka i námět knihy. Přijde mi, že Atlantida už tu docela dlouho nebyla a tak se na knížku opravdu hodně těším :-) Hned první věta anotace na mě působí velice dobře ... Nikdy nesmíš plakat. Člověk, který nesmí plakat?!


A teď už můžeme přejít ke knihám koupeným. Za tento měsíc (tím myslím od 17. 08 do 17. 09.) jsem si koupila pouze 3 knihy.

Labyrint: ÚtěkPrvní knížka je opravdu hodně známý Labyrint: Útěk od Jamese Dashnera. Uznávám, že JE kvůli čemu dělat takový rozruch. Asi tak před hodinou jsem ho dočetla a než začnu psát recenzi (kterou přidám nejspíš zítra :-)) chci si to trochu v hlavě urovnat. Ten konec byl opravdu... nečekaný. Člověk si myslí, že už se to konečně rozuzlí a on to pro změnu zauzluje. Každopádně Labyrint předčil má očekávání (já radši knížky moc nepřeceňuji, abych z nich potom nebyla zklamaná). Takže kdo jste knížku ještě nečetl, myslím, že stojí za přečtení :)
Já, Bahia, zázračně zachráněná

Druhá koupená kniha tohoto měsíce se jmenuje Já Bahia, zázračně zachráněná. Je to příběh dívky, která jako jediná přežila leteckou katastrofu. Ještě jsem žádnou autobiografii nečetla, takže to bude moje poprvé. Jsem zvědavá jestli mě bude tato kniha "bavit" .. když je to o letecké katastrofě tak to nebude nic zábavného. 

Nepolykejte žvýkačkuA poslední kniha je Nepolykejte žvýkačku od Aaron Carroll a Rachel Vreeman. Je to kniha o mýtech, polopravdách a naprostých lžích. Když jsem si tak knihu pročítala, zjistila jsem spoustu zajímavých věcí. Moc se mi líbí obálka .. to bude asi tím, že mám ráda puntíky a ještě taky duhu :| :D. Moc se těším až si knížku přečtu celou. 

A tím bych ukončila Knížky na hromadu , doufám že se Vám článek líbil. Pokud jste nějakou knihu četli tak mi napište do komentáře a určitě napište jestli se vám líbila :-)
Čtěte co nejvíc, protože knížek je hodně ;) 
Terka :)




čtvrtek 18. září 2014

Bylo Nebylo #1

Vím, že toto meme začalo asi před 3 lety, ale mně se ten nápad strašně líbí a tak jsem se rozhodla taky zapojit. Cílem tohoto meme, je zveřejnit každý čtvrtek první větu z knihy, kterou právě čtete.
-Meme z dílny Kath

Název: Labyrint: Útěk

Originální název: The maze runner
Autor: James Dashner
Počet stran: 360
Nakladatelství: Yoli

První věta: Nový život začal vestoje, obklopený chladnou tmou a zatuchlým vzduchem plným prachu.

Dnes či zítra se ještě můžete těšit na článek "Knížky na hromadu" :-) 
Teri.

středa 17. září 2014

S knížkou do kina #4 - Labyrint: Útěk

Září bude plné filmových zážitků! V České republice vyjde plno nových filmů podle knižní předlohy. Ještě jste nečetli knihu? Určitě neváhejte a přečtěte si ji! :-)
-Úkolem tohoto projektu je navnadit vás na brzy zfilmovanou knihou.

Pokud máte rádi filmy podle knižní předlohy, tento článek je něco pro vás, protože tento měsíc vyjdou hned 4 takové filmy! A protože chci abyste se s každou knihou (filmem) pořádně seznámili tak věnuji každému filmu (knize :-D) jeden článek. Můžete se tím pádem těšit na tento a další 3 články :-) V každém článku se dozvíte něco k filmu, ke knize a k autorovi knihy.

Tento článek bych chtěla věnovat knížce (a teď už i filmu) Labyrint: Útěk neboli The maze runner od Jamese Dashnera. Myslím, že teď byla taková mánie, že jste o něm snad všichni slyšeli. Ale nejvíc mě dostala moje spolužačka, když řekla "Já tu knížku miluju!" a já: "a četla jsi jí?" a ona: "Ne, ale strašně se mi líbil trailer k tomu filmu!". Omlouvám se za ten výraz, ale ... WTF?! Upřímně takový lidi nechápu.

Ale přejděme už ke knížce (zároveň i filmu), protože vás určitě nezajímají moje "historky". Pokud jste ještě neslyšeli o čem je knížka nebo film, což mi přijde skoro nemožné, protože ho vidím všude, tak tady máte anotaci ke knize:
Thomas se probudí ve výtahu a nepamatuje si nic kromě vlastního jména. Vynoří se do světa, kde žije asi šedesát dospívajících chlapců, kteří se naučili přežít v naprosto uzavřeném prostředí. Každých třicet dní se objeví nový chlapec. Původní skupina je už na místě asi dva roky a marně se snaží uniknout labyrintem, který obklopuje jejich životní prostor. Už se vzdávají naděje. Pak se ale objeví dívka v bezvědomí a jejich svět se začne měnit...

Něco málo k filmu: Labyrint: Útěk byl první delší film, který zatím Wes Ball režíroval. Jeho natáčení probíhalo v Baton Rouge ve státě Louisiana a trvalo 60 dní. Na zfilmování druhé knihy, už má dokonce 20th Century Fox předkupní právo. 
V ČR bude premiéra ještě o den dříve než v USA... to znamená 18. 09. 2014. Celková délka filmu je 114 minut, s čímž jsem docela spokojená, protože mám radši, když trvá film déle a je tam třeba i pár scén, které v knížce nebyly, protože jinak tam není žádné překvápko :-P. 
Hlavní roli Thomase si zahraje Dylan O'Brien, kterého asi většina z vás zná ze seriálu Teen wolf. Můžeme se také těšit např. na Kayu Scodelario nebo Willa Poultera.
Ještě sem dám trailer k filmu, který jsem vlastně ještě ani neviděla, kdyby tam náhodou byl spoiler, tak aby mi to nezkazila knížku :-D

Něco ke knize: V knížce jsem teprve v polovině a tak bych vám mohla říct jak se mi zatím líbí a jaké mám pocity atd. Ale to vám chci sdělit až úúúplně na konci knihy, protože... co když se můj názor změní? :-) Zatím vám jen můžu říct, že pokud jste ještě knihu nečetli, tak se připravte na slang, který jste ještě v životě neviděli. Někdo říká, že se mu slang nelíbí a že mu knížku zprotivil, ale já můžu s klidem říci, že mě velmi zaujal a používám ho (což mě někdy štve) i v normálním životě :-D. 

Teď něco o fyzické podobě knihy. Kniha je paperback od nakladatelství Yoli a má 360 stran. (Já jsem na straně 185 .. kdyby to někoho zajímalo :-)) Pro mě bylo docela překvapení, když jsem zjistila že má ještě přebal. Asi jsem se poprvé setkala s přebalem na paperback. Do češtiny knihu přeložil Petr Kotrle, který přeložil např. knihy Anatém nebo Válečný prorok.

V prosinci tohoto roku (přesně 1. 12. 2014) by měl v češtině vyjít druhý díl - Zkouška ohněm (The Scorch Trials). Jsem na něj velmi zvědavá! :-)

Něco málo o autorovi: James Dashner žije se svou rodinou (má čtyři děti) v Rocky Mountains. Narodil se roku 1972 v Georgii. Píše fantasy, sci-fi nebo dětskou literaturu. Jeho další známé série jsou například The Jimmy Fincher Saga, The 13th Reality series nebo 'Infinity Ring'' series. Miluje čtení, sledování filmů a televizních pořadů a... čtení. 



Líbil se vám tento  článek? Chtěli byste třeba ještě někdy nějaký? Napište mi do komentáře abych to věděla :-) 
Dobrou noc :-)
Už jste četli:

úterý 16. září 2014

To read book #6

Již šesté nahlédnutí do mého seznamu To-be-read. Co myslíte, že to bude tentokrát? :-)

Knížka, kterou jsem si dnes vybrala, se jmenuje Kostičas a napsala ji Samantha Shannonová. Je to první díl ze sedmidílné série.
Anotace: Příběh začíná v roce 2059. Devatenác­tiletá Paige Mahoneyová pracuje v londýnském kriminálním podsvětí, kde působí jako jakási „spojka" či „posel" – je krajinochodec, zvláštní typ jasnovidce, a díky svým schopnostem se dokáže vnořit do mysli druhých lidí. Žije v represivním režimu Scion, kde páchá velezradu už jen tím, že dýchá. Jednoho dne se její život navždy změní. Je přepadena, unesena a převezena do někdejšího Oxfordu, města, které před dvěma sty lety zmizelo z map. Tam je Paige vydána na milost a nemilost Strážci, nejkrásnější, ale zároveň nejděsivější bytosti, jakou kdy potkala…

Obálka: Na obálce se mi strašně líbí ten znak (nebo co to je :-D). Přijde mi strašně dobře pojatý, ale zároveň jednoduchý (v jednoduchosti je krása). A protože mám ráda modrou tak se mi celkově obálka velmi líbí. Jsem taky hrozně ráda, že je to hardback, protože mám taky raději hardback než paperback... o paperback mám vždy strašný strach, abych ho neponičila. 


Na databázi knih má knížka hodnocení 88% .. myslím že to není úplně špatné, protože mně se líbí i knížky třeba jen s 68%. Moje kamarádka (co četla třeba The hunger games) říkala, že je to opravdu skvělá knížka a že se jí opravdu líbila a byla lepší než právě Hunger games. Už dlouho okolo ní chodím v knihkupectví a přemýšlím jestli si jí koupit. Teď se mi ale blíží narozeniny (pomalu, ale jistě!) a tak si tedy ještě počkám.

Jak už jsem se zmiňovala tak je Kostičas první díl ze sedmi. Má 450 stran, což je celkem dost. Knížka by měla mít i filmové zpracování, ještě to však není stoprocentní. Druhý díl by měl vyjít v říjnu tohoto roku s názvem The mime order. 
Už jste někdo Kostičas četl? Líbil se vám? Prosím sdělte mi to do komentářů, abych věděla jestli opravdu koupit :-)
Příjemné prožití večera přeje Terka :-)  

neděle 14. září 2014

S knížkou do kina #3

Září bude plné filmových zážitků! V České republice vyjde plno nových filmů podle knižní předlohy. Ještě jste nečetli knihu? Určitě neváhejte a přečtěte si ji! :-)

-Úkolem tohoto projektu je seznámit vás se zfilmovanou knihou. 

Pokud máte rádi filmy podle knižní předlohy, tento článek je něco pro vás, protože tento měsíc vyjdou hned 4 takové filmy! A protože chci abyste se s každou knihou (filmem) pořádně seznámili tak věnuji každému filmu (knize :-D) jeden článek. Můžete se tím pádem těšit na tento a další 3 články :-) V každém článku se dozvíte něco k filmu, ke knize a k autorovi knihy.

posterProtože, je článek číslo 3, představím vám už 3. zfilmovanou knihu - Dřív než půjdu spát. Je podle stejnojmenné knižní předlohy napsanou S. J. Watsnem. Originální název je Before I go to sleep.
Text k filmu: 
Christine při nehodě před několika lety utrpěla poškození mozku, při kterém se jí během noci pokaždé vymaže paměť. A každé ráno musí znovu a znovu zjišťovat, kým je, co v životě prožila, koho miluje a s kým žije. Její manžel Ben jí denodenně trpělivě pomáhá za pomoci fotoalb a vyprávění. Druhým Christininým průvodcem v mlhách její vlastní minulosti je psychiatr Edmund Nash (Mark Strong), s jehož pomocí si hrdinka vede videodeník. A ten jí jejím vlastním hlasem jednoho dne varuje: „Nevěř nikomu!" Deníkový záznam spustí sérii událostí, které mají strašlivé následky. Christine začíná pochybovat o všech, kteří se zdáli jí pomáhat. Otázky, kdo ve skutečnosti Christine je, co se skrývá v její minulosti a co způsobilo její poruchu, přinesou šokující odpovědi. Christine zjišťuje, že pravdu je lepší někdy zapomenout.
Něco málo (nebo více) k filmu: V České republice bude premiéra už 18. 09. v USA bude však až 31. 10. Film bude trvat 92 minut, což mi přijde docela málo na to že knížka má přes 350 stran. Film bude zpřístupněn až od 15 let.
Hlavní roli Christine si zahraje Nicole Kidman, myslím, že tuto herečku všichni znáte. Jejího manžela Bena si zahraje Colin Firth, kterého můžete znát např. z filmu Králova řeč.
Trailer k filmu: 

Něco o knize: 
BeforeIGoToSleep.jpgAnotace: Vzpomínky: právě ty definují, kým jsme. Bez paměti člověk přestává existovat. A právě takto žije Christine, která po autonehodě ztrácí paměť pokaždé, když usne. Každý nový den je pro ni první a zároveň poslední. Její manžel Ben jí každé ráno trpělivě vypráví její vlastní život a obětavě se o ni stará… Anebo je vše trochu jinak? Christine se podaří za pomoci mladého doktora začít psát deník, a jeho stránky jí jednoho dne prozradí: Nevěř svému muži. Napsala to však vůbec sama? Jak se lze dopátrat pravdy o minulosti, když jediné, co znáte, je dnešek?
Kniha byla napsaná v roce 2011, má 368 stran a je brožovaná. Na databázi knih má hodnocení 86%, takže by to měla být docela dobrá kniha. Co jsem tak četla a hledala tak ji všichni chválili a dávali 4 nebo 5 hvězdiček. Žánrově je to světová literatura - romány, ale řadí se spíše k detektivkám.

Něco málo o autorovi: Steven "S. J." Watson se narodil v anglickém Stourbridge, roku 1971. Vystudoval fyziku, přestěhoval se do Londýna a vystřídal řadu zaměstnání v nemocnicích a sanatoriích. V roce 2009 byl přijat do prestižního kurzu tvůrčího psaní Faber Academy, jehož výsledkem byl tento psychologický thriller. Kniha byla prodána do sedmatřiceti zemí.

Četl jste už někdo tuto knihu? Nebo se ji chystáte číst? :-)

Už jste četli:

Knižní a filmový týden #7

Takže ... je neděle, já už jsem po obědě a tak jdu napsat Knižní týden :-) Tento týden byl velmi čtecí, ale i filmový.

Knižní shrnutí:                                                      Filmové shrnutí:
Koupené: 1                                                         Zhlédnuto filmů: 3
Půjčené: 2
Přečtené: 1
Rozečtené: 2
Jsem strašně ráda, že nemám žádnou nulu, což se v posledních týdnech stávalo a vždycky mi bylo strašně trapně, když jsem tam tu nulu psala.
Asi si říkáte proč do KNIŽNÍHO týdnu píšu filmy. Chtěla jsem to prostě trochu obohatit, protože je to vždy stejné.

Koupené:
Tento týden jsem začala opravdu dobře, protože hned v pondělí jsem si
běžela do knihkupectví koupit ... tamtadadáá ... Labyrint: Útěk! Je to teď opravdu známá série, takže si myslím, že jste o ní už všichni slyšeli. Nejen že je známá knížka, ale i film, který bude brzy v kinech. Originální název je The maze runner, napsal ji James Dashner a má asi 358 stran. Tato knížka je rovnou i jedna z Rozečtených, tak se potom nedivte, že tam bude jenom jedna :-)

Film:
První film, který jsem tento týden viděla byl krásný, ale smutný - Hvězdy nám nepřály. Samozřejmě jsem u něj brečela, protože jsem strašná citlivka. V hlavní roli Hazel Grace byla Shailene Woodley a v roli Guse Ansel Elgort. Mně se ten film (i knížka) strašně líbí, i když je dost lidí co říká, že nemají rádi ani knížku ani film, protože je to prostě "psychické týrání". Což si nemyslím, každý příběh prostě nemusí mít šťastný konec.

Půjčené:
Tento týden (jako ostatně, skoro každý jiný) jsem byla v naší Krajské knihovně s tím, že tam půjdu knížky jen vrátit. No co myslíte? Samozřejmě jsem si nějaké knížky půjčila.

První knížka se jmenuje Anna krví oděná, v originále - Anna dressed in blood od Kendare Blake. Měl by to být sci-fi, fantasy horor, já jsem vlastně žádný horor ještě nečetla, takže to bude mé poprvé :-D Nebudu sem dávat celou anotaci, ale kousek sem dám:
Cas cestuje se svou čarodějnickou matkou a zabíjí mrtvé. Najde běsnící prokletou dívku, která od své vraždy v roce 1958 zabíjí každého, kdo vstoupí do jejího domu. Casův život ale z nějakého důvodu ušetří

A protože jsem optimistická a věřím, že se mi knížka bude líbit, tak jsem si rovnou půjčila i druhý díl - Dívka z nočních můr (Girl of nightmares). Ty obálky jsou opravdu, takové tajemné, ale zároveň krásné :-) Zase kousek anotace: 
Anna ve svém sklepě otevřela bránu do pekla a zmizela. Lovec duchů Cas teď Annu vidí všude, někdy v nočních můrách, a někdy i za bílého dne. Netuší, co se s ní stalo, ale ví, že je načase oplatit jí laskavost.  
poster

Film:
Druhý film, který jsem tento týden viděla, jsem už viděla asi 10 krát. Jmenuje se - Ladíme! (v originálním znění - Pitch perfect!) Je to film plný muziky a vtipu. Mně se dokonce písničky  ve filmu líbí víc než originály. Docela mne zaráží, že na www.csfd.cz má tak malé hodnocení. Chápu, že některé scény nejsou pro všechny ale 65% mi přijde opravdu málo, na to jak jsem si film oblíbila. Hlavní roli ve filmu hraje Anna Kendrick.

Přečtené:
Přečtená knížka je již zrecenzovaná, takže pokud se o ní chcete něco dozvědět, tak tady.

Film:
posterTřetí film, který jsem zhlédla se jmenuje - Skandál texaských roztleskávaček. Film je natočen podle skutečné události. Jednu z hlavních rolí ve filmu hraje Ashley Benson. Tuhle herečku jsem si velmi oblíbila, díky seriálu Pretty little liars - Prolhané krásky. Film mě tedy moc neoslnil, musím uznat, že to byl dost ... zvláštní film a přijde mi snad nemožné, že by se mohlo něco takového stát.
Úryvek textu k filmu:
 Film byl natočen podle skutečného příběhu, který se stal na střední škole v Texasu v roce 2006. Pět roztleskávaček, z nichž matka jedné byla ředitelkou školy, terorizovaly své spolužáky i profesory. Kam až může zajít protekční dcera a její kamarádky?


Rozečtené: 
Rozečtená knížka se jmenuje Panika. Tím, že jsem jí rozečetla myslím to, že jsem ji rozečetla dnes ráno a tak jsem na straně 15 :-D Paniku napsala moje oblíbená autorka - Lauren Oliver. Zatím se mi všechny její knížky líbily, tak doufám, že se mi bude líbit i tahle! Hodně lidí ji ale kritizuje tak uvidím :-) Už jste někdo nějakou její knížku četl?
Četl jste už někdo nějakou stejnou knížku nebo se chystáte číst? :) 
Krásný zbytek neděle